Op stap naar werk

Op stap naar werk

Regelmatig hebben vervoersdiensten met vrijwilligers ook werkplekken beschikbaar voor mensen ‘met afstand tot de arbeidsmarkt’, zoals dat heet in beleidstermen. Het zijn mensen die meer begeleiding nodig hebben op de werkvloer en minder belastbaar zijn dan over het algemeen wordt gevraagd. Soms zijn het mensen die re-integreren vanuit een ander vakgebied of herstellende zijn van een ziekte. Zo’n werkplek kan een doel op zich zijn maar ook als springplank dienen naar regulier betaald werk. De begeleiding van deze mensen ligt in handen van ervaren vrijwilligers.

Er zijn verschillende redenen om medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek aan te bieden. Non-profit vervoersdiensten willen hiermee bijdragen aan een inclusieve maatschappij of vinden het gewoon leuk om te doen. Anderen maken er gebruik van omdat er krapte is op de arbeidsmarkt. Ook zijn er organisaties die op de begeleiding van meerdere mensen ingericht zijn en hiermee een vervoersaanbod kunnen bieden.

De organisaties zien de inzet van deze mensen dus als een positieve toevoeging aan hun organisatie en dienstverlening. Tegelijkertijd kan het een lastige klus zijn: het vergt veel tijd, aandacht en flexibiliteit. Niet voor niets houden daarom veel organisaties de boot af.

In de publicatie “Op stap naar werk” van Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer gaan we op zoek naar het antwoord op de volgende vraag: hoe kun je op een goede manier werkplekken en begeleiding bieden aan mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, binnen een vervoersdienst met vrijwilligers? We onderzoeken wat de inzet vraagt van een organisatie, wat het de vrijwilligers oplevert en wat je doet als het knelt. Tenslotte bekijken we of deze werkwijze kansen biedt voor bestaande vervoersdiensten die in wijken en dorpen hun vrijwilligersaantallen zien teruglopen.

Deze verkenning is door Kenniscentrum Vrijwilligersvervoer gedaan in opdracht van de stichting Vervoer voor Elkaar. Wij stellen ons tot doel om mobiliteit te bevorderen voor ouderen, mensen met een beperking en om eenzaamheid tegen te gaan. Dit doen wij door organisaties in het hele land te ondersteunen met advies, ondersteuning en (mede-) financiering van onderzoeken en projecten op het gebied van vervoer en duurzame inzetbaarheid. Deze verkenning sluit perfect aan bij onze doelstellingen.

Samenwerken aan projecten?

Op basis van projectaanvragen werken wij samen met vrijwilligersorganisaties en het bedrijfsleven om mobiliteit te verbeteren. Heeft u een concreet project of wilt u hier eens over van gedachten wisselen? Laat het ons weten!

Logo VvE wit

Vervoer voor Elkaar is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor het bevorderen van mobiliteit.

Contact

Stichting Vervoer voor Elkaar
Auroralaan 33a
7321 BN Apeldoorn

Johan Elsinga (voorzitter) : 06 - 45 14 68 47
Rob van Hengel (secretaris): 06 - 36 05 65 76